Historia

Historia

1948 bildades frivilliga brandkåren på Djurö. En Willys Jeep införskaffades som brandbil och den garagerades i ett litet garage vid kyrkan på Djurö.


1951 flyttade man in i brandstationen på Djurö Kyrkväg i dåvarande kommunhuset.

I slutet av 60-talet köptes en begagnad brandbil av fabrikatet Volvo från en gruva i Gällivare. Volvon var i mycket gott skick med tanke på åldern och hade ett mycket lågt miltal. Volvon köptes med all befintlig utrustning kvar och den hade vattentank på 500 liter. Jeepen behölls som andra bil.

I samband med kommunsammanslagningen till Värmdö kommun bildades en deltidskår om tre grupper med fem man i varje grupp i jour. Utlarmningen hade till dess skett med telefonkedja. När man blev deltidskår införskaffades personsökare för utlarmning.


Under slutet av 70-talet byttes Volvon och Jeepen ut och ersattes med släckbil av fabrikatet International och en Volvo Valp som terrängbil.

1991 byttes Internationalen ut mot en nyare släckbil, en Scania 1974, från heltidskåren i Gustavsberg.


1993 lades deltidskåren på Djurö ner och ett brandvärn bildades. Brandkåren på Djurö blev återigen en frivillig kår utan en minimistyrka med jour.

2000 var det dags för nästa bilbyte när Scania byttes ut mot en modernare släck-räddningsbil, Scania 1991, som även den kom från heltidskåren i Gustavsberg.


Den första januari 2006 anslöt sig Värmdö Räddningskår till Södra Roslagens Brandförsvarsförbund. Detta varade i två år innan den första januari 2009 då Södra Roslagens Brandförsvarsförbund och Stockholms Brandförsvar gick ihop till Storstockholms Brandförsvar. Detta ledde till att även Djuröstationen tillhör Storstockholms Brandförsvar.


2007 började Djurös personal åka på Salsa-larm, dvs hjärtstopp.

2011 var det dags för bilbyte. Denna gång fick värnet en släck-räddningsbil, Scania 1995, som varit aktiv på Vallentuna brandstation och som reservbil. Denna bil var sliten och krävde mycket underhåll och reparationer under den korta tiden den fanns på Djurö.Denna bil byttes ut i december 2013 till en betydlig modernare bil, Scania 2002, som tidigare varit placerad på Kungsholmens brandstation.

Den 27 september 2015 lämnade värnet brandstationen på Djurö Kyrkväg, efter 64 år och flyttade till nyare, modernare och framförallt rymligare lokaler.


Den nya brandstationen ligger på Djuröbasen på Djuröhällsvägen och värnet blev grannar med Kustbevakningen.

Den 2 oktober 2015 invigdes Djurö Räddningscenter av Storstockholms brandförsvars räddningschef Tom Setterwall tillsammans med Kustbevakningens regionchef Kenneth Neijnes.
I september 2019 var det efter nästan sex år är dags för nästa bilbyte. Denna gång var den nya bilen nästan identisk med den föregående. Bara årsmodellen var nyare, 2005.


Bilen hade tidigare varit placerad på Östermalms och Värmdös brandstationer och även varit reservbil en kortare tid.

© Djurö Räddningsvärn